Ifjúsági Elsősegélynyújtók Országos Egyesülete (IFELORE)

Kedves Gyermekbarátok! Egyesületünk legfontosabb tevékenysége az elsősegélynyújtás széleskörű oktatása, közegészségügyi, valamint gyermek és ifjúsági programok szervezése. A céljaink megvalósításához oktatókat képezünk, önkénteseket toborzunk, illetve előadásokat és tanfolyamokat tartunk. Szabadidőnkben vetélkedőket, versenyeket, túrákat és ifjúsági találkozókat szervezünk. Időt szánunk a hagyományaink és történeti értékeink megőrzésére.

Az ifjúsági szervezetünk ebben az évben 52 településen (és 6 fővárosi kerületben) szervez programokat. Egyesületi önkéntesek száma közel száz fő. Gyermek és ifjúsági közösségeket fogunk össze, illetve a korosztályuk élethelyzetének javítása érdekében teszünk lépéseket (tanácsadás, gyűjtés stb.). Szakmai és szabadidős programjainkat a 10-26 éves korosztálynak szervezzük. Az általunk elért fiatalok 15%-a hátrányos helyzetű. Ennek megfelelően programjainknak egy részét nekik és a tanulásukban akadályoztatott/ sérült fiataloknak alakítjuk ki (pl. gyereknap, hallássérültek elsősegély oktatása, utcai megelőző munka stb.). Sok lelkes vezető, fiatal tag és önkéntes segíti az IFELORE munkáját. Főállású dolgozóink nincsenek. Ismert programjaink voltak az elmúlt évben:

Sérült gyerekek napja a Fővárosi Állatkertben; Vízimentő gyakorlat: Gárdonyban; Tatai Minimarathon; Vezetőképző tréning: Héregen; Egészségnapok: 12 településen; elsősegély-tréningek: 31 iskolában; AIDS világnapi rendezvény.

A Karácsonyi ajándékgyűjtéssel, csomagolással és osztással, az adományozók és a 29 önkéntes összefogásával 330 gyereknek sikerült boldogabbá varázsolni az Ünnepeket.

Egyesületünket és vezetőjét 2006-ban Állami Díjjal tüntették ki az elsősegély oktatása terén végzett munkájáért, majd 2016. évben a Magyar Pedagógia Társaság Vasvári diplomával jutalmazta.

Nemzetközi elsősegély-versenyen, szeptemberben jól szerepeltek csapataink Ukrajnában, ahol 8 fő versenyzővel és 2 fő mentőtiszttel vettünk részt. Tevékenységünket és programjainkat társadalmi munkában dolgozó vezetőink és önkénteseink odaadó munkája és a kapott támogatások által tudjuk megvalósítani!

Az IFELORE Egyesület elsősegélynyújtás oktatásokat szervez a fiatalok körében. Sikeres vizsgát tett önkénteseink rendezvények egészségügyi biztosítása keretei között, éles helyzetben kamatoztathatják tudásukat, illetve részt vehetnek továbbképzéseken. Ebben az életkorban a meghatározó élmények segítik a személyiségfejlődésüket, amely akár egy egészségügyi életpálya kezdetét is jelentheti, melyre már sok példát láthattunk tagjaink és önkénteseink körében. Mindehhez egy széleskörű szervezést megvalósítani tudó egészségügyi szervezetet kell működtetnünk.

Az elsősegélynyújtást mi életmentésként tanítjuk. Ennek társadalmi szükségletét mindenki csak akkor érezheti, ha a gyors elsősegélynyújtás mégis elmarad. Azért, hogy a segélynyújtó helyben legyen, mi széles körű oktatásokat végzünk.

Általunk az egészségmegőrző programok és egészségnapok, ifjúsági közösséget formáló találkozások és továbbképzések a kistelepülésekre is eljutnak. Fontosnak tartjuk a sérült gyerekek integrációját, így az enyhe fokban értelmileg fogyatékos/ sérült fiatalokat is bevonjuk programjainkba. Mindehhez több kistérségi csoportot is összefogni tudó, egészségügyi és gyógypedagógiai jártasságú, szervezeti vezetőséget volt szükséges kialakítani.

Közegészségügyi feladatokat is végzünk, felkérésre komplex preventív egészségügyi tevékenységhez tudunk kapcsolódni (szűrések, AIDS megelőzés, stb.). Mindehhez képzett önkéntes egészségügyi szakdolgozókat foglalkoztató szervezetet kell működtetnünk.

Ifjúsági szervezetünk elődszervezete már 1946. nyarán csellengő gyerekeket fogott össze egy pesterzsébeti városrészben. Ennek a szervezetnek az első vezetői valószínűleg a háború utáni gyermekbarátok voltak. Ez az első csapat, az úttörőszövetségtől - annak indulásakor - a Hatos számot kapta. Csapatuk az 1952. évi újraszerveződéskor ragaszkodott a Hatoshoz. Ekkor elődeink területi úttörőcsapatként lettek bejegyezve, ez által minden magyar gyermek és fiatal tagja lehetett a csapatnak. A csapat működését az állam többször is akadályozta, történeti emlékeit és székhelyét erőszakkal elvették (utoljára 1991-ben), de a csapat ennek ellenére életben maradt. Pár évig a vöröskereszt színeiben (BUVI) működhetett a szervezet, képezhette és nevelhette a fiatalokat. Vezetői 1995-ben egyesületet alakítottak (IFELORE néven), melyben az Előre továbbra is szerepelt. Eddig tartott a Hatosok korszaka. Az ifjúság-mozgalom történetét továbbra is kutatjuk, megmaradt emlékeit őrizzük. Céljaink folyamatosan megújulnak, így mostanában életmentés oktatással, közösségi neveléssel, közegészségügyi önkéntes munkával stb. foglalkozunk. A hasonló közfeladatot ellátó szervezetekkel és csoportokkal szakmai kapcsolatot tartunk. Új céljainkhoz önkéntes segítők támogatására számítunk!

Elérhetőségeink: 06 20/ 373-7373; www.ifelore.hu; ifelore@ifelore.hu; www.facebook.com/IFELORE


Jelmondatunk: Elsősegélynyújtók Európa szívében!                                          Köszöntésünk: Előre!

©  
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el